Activul, reflexivul, teoretizantul și pragmaticul

  • 103
    Shares

Suntem atât de diferiți. Unii dintre noi, activii, sunt cei care își vor asuma mereu mai multe riscuri decât ceilalți. Se oferă voluntari, testează totul pe pielea lor, în văzul și spre critica celorlalți.

Alții, reflexivi, îi vor măsura pe activi din cap până în picioare în timp ce fac tumbe și, după ce au cântărit bine lucrurile, vor emite păreri.

Alții teoretizează totul, ei se raportează mereu la expertiza celor mai mari și cu mai multă școală când evaluează oportunitatea unei acțiuni.

Și mai circulă printre noi pragmaticii, cei care nu vor ridica un deget fără să știe că le iese ceva din acțiunea cu pricina.

Fiecare e la fel de important în „ecosistem”. E nevoie de un activ voluntar și idealist să pună lucrurile în mișcare. Probabil că el va munci mai mult decât ceilalți și, implicit, va și greși mai mult decât ceilalți. Va fi apoi nevoie de analiza pertinentă a reflexivului și de raportările științifice ale teoretizantului pentru a pune lucrurile în perspectivă. Și numai un pragmatic poate anticipa dacă ar da cu plus și dacă proiectul merită zbaterea.

Nimeni nu e și activ și reflexiv si teoretizant și pragmatic, nimeni! De-asta nu putem fi în echilibru decât împreună. Există totuși o nuanță de care trebuie sa ținem cont. Fără entuziasmul și disponibilitatea de a greși a activului, toți ceilalți și-ar pierde obiectul muncii.

Glorie activului! 😉

P.S. La un curs de formatori, prin 2010, am învățat despre asta și de atunci aprofundez subiectul zi de zi în relațiile cu toți cei din jur. 🙂

1 thought on “Activul, reflexivul, teoretizantul și pragmaticul”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *